İş Hayatında Mindfulness

Bu yazı neler içeriyor?
Bu yazının içerisinde kolayca gezinmek için konu başlıklarına göz atın.

Mindfulness, günümüzün en çok konuşulan konularından bir tanesi. Kişinin bedenen ve zihnen “anda” olma halidir.

Duygularının, düşüncelerinin ve çevrenin  farkında olmanı sağlayarak yaşamını değiştiren bir uygulama. Bilinçli farkındalık kişinin hem içsel hem dışsal deneyimlerinin farkında olmasını sağlayan psikolojik bir süreçtir ve geliştirilebilir bir beceridir.

Yapılan çalışmalar neticesinde, çalışan kişilerin çalıştıkları zaman zarfında işlerinin her üç dakikada bir kendisi veya iş arkadaşları tarafından bölündüğünü ortaya konmuştur. Bilinçli farkındalık uygulamaları iş ortamında daha fazla verim almak, yenilikçi düşünce biçimini artırmak ve iletişim becerilerini geliştirmek adına kullanılmaktadır. Uygulamayı kullanan şirketlerin başında Google, Intel, Aetna ve Target gibi dev şirketleri sayabiliriz. Deneyimsel olarak bir örnek sunalım;

Bugüne Kadar Kahveni Hiç 5 Duyu Organını Birden Kullanarak İçtin mi? Nasıl mı?

Henüz yeni demlediğin kahvenden çıkan dumanı izlemek, burnuna gelen aromayı içine çekmek, fincanın sıcaklığını hissetmek, kahvenin rengini ve parlaklığını gözlemlemek, ilk yudumdaki tad, sıcaklık ve yoğunluk, yutarken yemek borunda bıraktığı sıcaklı hissi gibi… Eğer kahveni daha önce bu şekilde içmediysen mutlaka dikkatin okuduğun kitapta, gazetede, bilgisayardaydı… Mindfulness ile zihnini anda kalmaya yönelik eğitebiliyorsun.

Nasıl Uygulanır?

  1. Dikkat: Mevcut anda bir unsura odaklanmalısın. Yani şu anda varolan herhangi birşey olabilir. Nefes alışımız, yürüyüşümüz, yaşadığımız bir olay, etrafımızda gördüğümüz bir eşya…
  2. Farkındalık: Dikkat çalışması sırasında aklımıza gelen düşünceleri, geçmiş ve gelecek arasında ki gezintilerimizi, yargılamaları ve düşünceler dalıp gitmeleri sadece ve sadece fark etmek.
  3. Yeniden odaklanmak: Zihnimizi kaçtığı noktadan yaşadığımız ana duyarlılıkla, güzellikle odağımıza yeniden yönlendirmek.

Bilimsel araştırmaların sonucuna göre 8 haftalık düzenli uygulamalar ile bireylerde psikolojik, biyolojik, bilişsel ve sosyal alanlarda olumlu yönde değişiklikler gözlemlenmiş. Olaylara objektif bakabilme, hızlı düşünme, detayları fark etme, uzun süre bir konuya odaklanabilme gibi bir takım gelişmeler ortaya çıkmış. Bunların yanı sıra özgüven, esneklik gibi davranış gelişimleri çalışanlar arasında etkin işbirliği ve takım çalışmasının gelişmesine neden olmuş.

Bilinçli farkındalık konusunda ülkemizde de giderek artan bir ilgi söz konusu ancak henüz sistematik uygulamalara geçilmiş değil. Sonuç olarak dikkatiniz anda, farkındalığınız kahvenizde olsun….

Kaynak: girisimcigazetesi.com