fbpx

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU (TSSB) NEDİR? 

Travma kişinin yıpratıcı bir olay yaşaması veya başkalarının yaşadığı olaylara tanıklık etmesidir.

Travmatik yaşantılara ölüm, ölü görme, ciddi yaralanmalar, doğal afetler, cinsel veya fiziksel şiddet/bu konuda tehdit edilme, trafik kazaları, savaş, sağlık sorunları (hastalık tanısı alma) vb. gibi durumlar örnek verilebiliriz.

Ölümle veya ağır yaralanmayla karşılaşması gibi durumlarda gelişebilen, yoğun ve belirgin korku, dehşet ve çaresizlik hissi uyandıran, travmaya sebep olan olayı yineleyici şekilde yaşama ve travmayla ilişkili uyaranlardan kaçınma gibi belirtiler ise travma sonrası stres bozukluğunun göstergesidir.

 

emdr-travma-stres-psikolog-samsun

YETİŞKİNLERDE TSSB BELİRTİLERİ

Yaşanılan travma sonrası olayın yineleyici ve istem dışı bir şekilde hatırlanması kişinin zihnini fazlasıyla meşgul eder.

Travmatik olaydan sonra kişi olayın yaşandığı yerden, o yere benzeyen yerlerden, durumlardan veya kişilerden kaçınır.

Ayrıca olay hakkında bilgisi olan kişilerle iletişimini de keser. Bunların yanı sıra olayla ilgili kendi düşüncelerini ve duygularını hatırlamak istemez.

Olay anını sık sık rüyasında görebilir. Yaşanılan travmatik olayın tamamı veya büyük çoğunluğu hatırlanamayabilir. Kişi olumsuz duygulardan kurtulamadığı gibi olumlu duyguları da yaşayamaz.

Travmatik olay öncesindeki hayatlarına dönemeyebilirler. Her an olumsuz bir şey yaşanacakmış korkusuyla tetikte olurlar.

En ufak seste bile irkilebilirler.

Uyumakta, uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorlanabilirler. Eski hallerine göre daha sinirli ve gergin olurlar bu yüzden sık sık öfke nöbetleri geçirebilirler. Yaşanılan olayla ilgili kendilerini suçlayabilirler.

 

 

Klinik Psikolog Yücel KÖSE

 

 

Diğer yazılarımıza ulaşmak için buraya tıklayın.

Instagram yazılarımızı görmek için buraya tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

⇧başa dön