10 Adımda Mindfulness

Bu yazı neler içeriyor?
Bu yazının içerisinde kolayca gezinmek için konu başlıklarına göz atın.

Mindfulness nedir?

Mindfulness dikkatimizi tarafsız ve nazik bir şekilde yönetme becerisidir. Nefesimiz, vücudumuz, hislerimiz, duygularımız, düşüncelerimiz ve günlük hayat içindeki davranışlarımızın farkında olmak ve bunları yargılamadan nazik bir şekilde gözlemleyebilmek demektir. Mindfulness’ın ne olduğunu iyi anlamak için gelin ne olmadığına da bir bakalım.

Mindfulness bir gevşeme tekniği değildir.

Mindfulness egzersizlerinin pek çoğu amaçları bu olmasa da sonuç olarak vücutta rahatlama gevşeme yaratır. Egzersizler stres seviyemizi düşürmemize yardımcı olsa da bu egzersizlerin amacı dikkat geliştirmek olduğundan bir gevşeme tekniği olarak kullanıldığında asıl faydası azalır.

Mindfulness bir olumlama tekniği değildir.

Mindfulness kavramının temeli, olanı olduğu gibi görmektir. Bu yüzden olanı olduğundan farklı göstermek, hayat hep çok iyiymiş gibi davranmak kişinin kendisini var olan gerçekliğin dışında bir şeye ikna etme çalışması değildir.

Mindfulness hiçbir şey düşünmeme değildir.

Zihnimizden gün içinde ortalama 50-60 bin düşünce geçer. Mindfulness tekniğinde bu düşünceleri tıpkı bulutları izler gibi tarafsız ve yargısız olarak izleriz. Düşünceleri bir otobanda ilerleyen arabalara benzetirsek, mindfulness yolu trafiğe kapamak değil, gelip geçen arabalarla savrulmadan izlemek olarak nitelendirebiliriz. Bu yüzden mindfulness yaparken amacımız düşünceleri durdurmaya çalışmak değil, onları sakince izleme antrenmanı yapmaktır.

Mindfulness bedensel farkındalığı artırmaktır.

Mindfulness çalışmalarının çoğu bedensel farkındalık üzerine yapılır. Buradaki amaç modern dünyada gittikçe zayıflayan zihin vücut bağlantısını yeniden kurmak ve vücudumuzun bizimle kurduğu sessiz iletişimi güçlendirmektir.

Mindfulness duyguları onlara kapılmadan fark etmektir.

Mindfulness egzersizlerinin önemli bir kısmı da duygular üstünde yapılır. Tıpkı duman dedektörünün bize yangından önce sinyal verip zaman kazandırması gibi, mindfulness becerimizi güçlendirdikçe duygu fırtınasına kapılmadan durumu yönetebilecek zamanı bulmamızda bize yardımcı olur.

Mindfulness hayatı sadeleştirmeyi kolaylaştırır.

Mindfulness’ın hayatımıza getireceği faydalardan biri de davranışlarımızı daha net görmek olacaktır. Mindfulness becerimiz geliştikçe bize ve dünyaya faydası olmayan alışkanlıkları ve onları bize hatırlatan tetikleyicileri görmemiz kolaylaşır. Bunları azaltıp azaltmamak ise bir seçime dönüşür.

Mindfulness doğayla ahenk içinde olmaktır

Doğa sürekli değişir. Biz de öyle. Vücudumuz, duygular ve düşüncelerimiz sürekli bir devinim içerisindedir. Mindfulness bu değişime direnç gösteren düşünce kalıplarımızı görmeyi ve onlardan serbest kalmayı öğretir. Bu beceri bize daha dinamik ve daha az stresli bir hayatın kapılarını açar.

Mindfulness geçmiş ya da gelecekte değil şimdiki zamanda yaşamaktır.

Gelecek ile ilgili planlar yaparız. Geçmiş ile ilgili olayları hatırlarız. Bunların hepsini ise şimdiki zamanda yaparız. Bazen gelecek ve geçmiş ile ilgili zihinsel aktivitelerimiz tüm zamanımızı doldurur. Bu da hayattan keyif alabileceğimiz şimdiki zaman aktivitelerine yeterince zaman kalmamasına sebep olur. Mindfulness gelecek ve geçmişte gezinmeyi fazlaca seven zihnimizi şimdiki zamana odaklamayı kolaylaştırır. Bu beceri de mutluluk seviyemizi ve dolayısıyla hayat kalitemiz artırmamıza destek olur.

Mindfulness ezbere yaşamayı bırakmaktır.

Bazen işten eve arabayla dönerken vücudumuz direksiyonda olsa da kafamız bambaşka yerlerde olur. Peki kafamız başka yerdeyken arabayı kim kullanır? Daha önce pek çok kez yaptığımız bu ve benzeri pek çok durumda zihnimizin ezbere davranışlarına “Otomatik pilot” denir. Otomatik pilot modundayken ezbere araba kullanır, dikkatsizce yemek yer, özensizce karşımızdaki kişiyi dinlermiş gibi yaparız. Bu da hayat kalitemizi önemli ölçüde etkiler. Mindfulness becerisi otomatik pilottan çıkma becerisidir. Bu yüzden bu beceri geliştikçe ezbere davranışlar azalır, yediğimiz yemekten keyif almaya, duyduğumuzu anlamaya başlarız.

Kaynak: 365gun.com